Europeiske identiteter - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

 1. Photo: Marie Sjøvold
 2. Photo: Hannah Modigh
 3. Photo: Monica Larsen
 4. Photo: Pietro Masturzo
 5. Photo: Linn Schroder
 6. Photo: Jose Pedro Cortes
 7. Photo: Joao Grama
 8. Photo: Isabelle Wenzel
 9. Photo: Gabrielle Croppi
 10. Photo: Frederic Lezmi
 11. Photo: Davide Monteleone
 12. Photo: Catarina Botelho
 13. Photo: EPEA

Europeiske identiteter

08. mar 2013–15. sept 2013

Finnes det en europeisk identitet? Hvordan kommer den til uttrykk? Hva skiller oss? Hva forener oss?

Tolv unge europeiske fotografer er blitt valgt ut til å delta i et fotoprosjekt og en fotoutstilling med tittelen Europeiske identiteter. Initiativtakere er fire store europeiske stiftelser som sammen har opprettet European Photo Exhibition Award (epea). Dette er det første fotoprosjektet i epea-serien.

Fotografene har hatt fritt spillerom til å tolke identitet  i en europeisk sammenheng og til selv å finne innfallsvinkel til sosialt relevante temaer.

I tilknytning til utstillingen ble det gjennomført en fotokonkurranse for ungdom, kalt #hvemerjeg

Alle fotografene er europeiske, og de fleste er fortsatt i begynnelsen av sin karriere som profesjonelle fotografer. Fotografiene i utstillingen har uttrykk som ligger i grenseland mellom kunstfoto og dokumentar.

Tre skandinaviske fotografer er invitert til å delta i prosjektet: Marie Sjøvold og Monica Larsen fra Norge og Hannah Modigh fra Sverige. I sin fotoserie Midnight Milk, spør Marie Sjøvold hva som skjer med kvinners identitet og selvbilde når vi får barn. Monica Larsens fotoessay Closer in the Distance handler om unge kvinner fra Litauen som søker en bedre framtid i Finnmark, men som sliter med å finne sin tilhørighet. I Hannah Modighs serie Whispering Howls tar hun oss med til sitt barndoms hjemsted i Sverige. Her skildrer hun ungdom i alderen 12 til 15 år som forsøker å finne sin identitet i overgangen mellom livet som barn til voksen.

Utstillingen Europeiske identiteter viser også bildeserier av fotografene Catarina Botelho, José Pedro Cortes, Gabriele Croppi, João Grama, Frederic Lezmi, Pietro Masturzo, Davide Monteleone, Linn Schröder og Isabelle Wenzel. Utstillingen ble i fjor vist i Hamburg, Paris og Lucca, og avslutter sin europeiske turné her på Nobels Fredssenter i Oslo.

Et kuratorteam bestående av fotograf Rune Eraker fra Norge, sosiolog og kurator Sérgio Mah fra Portugal, kunstnerisk direktør Enrico Stefanelli ved Lucca Photo Festival i Italia og direktør Ingo Taubhorn ved Haus der Photographie i Deictorhallen i Hamburg, har fulgt de tolv utvalgte fotografene gjennom utarbeidelsen av de ulike fotoseriene og under felles workshops fram til den ferdige utstillingen.

Epea er etablert av de fire europeiske stiftelsene Fritt Ord (Norge), Körber-Stiftung (Tyskland), Fondazione Banca del Monte di Lucca (Italia) og Fundação Calouste Gulbenkian (Portugal).

Du kan lese mer om fotoprosjektet European Photo Exhibition Award (epea) her: www.epeaphoto.org

Utstillingen er et samarbeid mellom Nobels Fredssenter og Fritt Ord.