Europa fra krig til fred - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Elvis Barukcic / AFP / NTB Scanpix
  2. Photo: Cedric Joubert / AP / NTB Scanpix
  3. Photo: AP / NTB Scanpix
  4. Photo: Lionel Cironneau / AP / NTB Scanpix
  5. Photo: Sara Johannesssen / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Sara Johannesssen / Nobels Fredssenter
  7. Photo: Sara Johannesssen / Nobels Fredssenter

Europa fra krig til fred

12. des 2012–26. nov 2013

Den stabiliserende rolle EU har spilt, har bidratt til å omforme størstedelen av Europa fra et krigens til et fredens kontinent.
Fra Nobelkomiteens kunngjøring, 2012.

For første gang i Europas historie lever generasjoner av europeere uten frykt for krig i eget land. Fredsprisvinnerutstillingen 2012 tar deg fra historiens Europa, der konflikter mellom statene ble løst på blodige slagmarker, til dagens Europa, der konfliktene løses ved forhandlinger i møterom. Den viser hvordan EU på mange forskjellige måter har bidratt og fortsatt bidrar til å fremme og sikre fred, demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

Alfred Nobel, selv europeer, ble født i en tid da konfliktene i Europa var store. Mer enn hundre år etter at Alfred Nobel skrev sitt testamente om fredskongresser, reduksjon av stående armeer og folkenes forbrødring lever 500 millioner europeere nå i fredelig sameksistens innenfor EU.

Tildelingen av Nobels fredspris til EU skjer i en tid hvor Europa er preget av store økonomiske vanskeligheter og sosial uro. Utstillingen gir også et innblikk i hvordan EUs egne ledere, de tre presidentene Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso og Martin Schulz ser på Europas fremtid. Og de som besøker utstillingen er også invitert til å komme med sine synspunkter.

Nobels Fredssenter lager hvert år Fredsprisvinnerutstillingen. Fra Nobelkomiteens leder i oktober annonserer hvem som er tildelt årets fredspris, til utstillingen åpner i desember, er det bare åtte uker.

Utstillingen er støttet av Det Norske Myntverket.

Under produksjonen av utstillingen skrev vi utstillingsblogg.

Se utstillingsåpningen 11. desember der EU-parlamentets president Martin Schulz holder åpningstalen:

 

Oversikt over våre tidligere fredsprisvinnerutstillinger:

2011 SHEROES
Utstillingen portretterer de tre modige heltinnene og fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkol Karman fra Jemen. Den norske fotografen Espen Rasmussen fulgte de tre fredsprisvinnerne i noen hektiske novemberdager før de kom til Oslo for å motta fredsprisen i desember.

2010 Liu Xiaobo – I have No Enemies
I  fredsprisvinner Liu Xiaobos siste forsvarstale fra 23. desember 2009, før han ble dømt til elleve års fengsel, sa han: «I have no enemies». Inspirert av hans ord skapte Nobels Fredssenter et portrett av den fengslede fredsforkjemperen. Fredsprisvinnerutstillingen 2010 fortalte historien om Liu Xiaobos modige og langvarige kamp for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i Kina: fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08.

2009 Barack H. Obama – A Call to Action
Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på fredsprisvinnerutstillingen på Nobels Fredssenter. Fredsprisvinnerutstillingen 2009 var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen. Utstillingen var todelt: en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat. Fotografiene var tatt av fotografene Callie Shell og Pete Souza som har fulgt Obama tett i flere år. Andre del, om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk, ble fortalt gjennom bøker, bilder, fotografier, filmer og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

2008 Martti Ahtisaari – The Broker
Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris. I Fredsprisvinnerutstillingen 2008 – Megleren, ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet et unikt innblikk i arbeidet til fredsprisvinneren for 2008, Martti Ahtisaari.

2007 Al Gore og FNs klimaprogram – Feber
Fredsprisvinnerutstillingen 2007 hadde tittelen FEBER. Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 Muhammad Yunus and Grameen Bank – For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006, om Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lar publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005  – Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.