Drømmen om Europa - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Photo: Rune Eraker

Drømmen om Europa

13. feb 2009–13. sept 2009

Drømmen om Europa har erstattet drømmen om Amerika. Rune Eraker har fotografert ungdommers drøm om et bedre liv.

Fotoutstillingen viste livene til ungdommer i ulike deler av verden. Vi møtte unge mennesker i Frankrike, Cuba, Romania, Algerie, Tyrkia, Malaysia, Marokko og Zambia, som vil følge sine drømmer om et godt liv i Europa.

Historiene Eraker forteller gjennom sine bilder, berører temaer som menneskerettigheter, innvandring, homofili, identitet, jakten på berømmelse og kulturkonflikter.

Unge mennesker drømmer om mye av det samme, men har forskjellige forutsetninger for å få sine drømmer oppfylt.

Eraker klarer det mesterstykket det er å kombinere det utenforstående blikket fotografen har, med det personlige og engasjerende blikket.
– Foto.no

Rune Eraker arbeider innenfor klassisk europeisk dokumentarfotografi, på grensen til kunstfotografi. Han har de siste 20 årene reist i konfliktområder i Asia, Afrika og Latin-Amerika, og har arbeidet som fotograf siden 1981. Eraker har hatt flere separatutstillinger i inn- og utland, og har gitt ut to fotobøker.

Utstillingen bestod av 70 svart-hvitt fotografier satt sammen med forklarende tekster, dialoger og intervjuer med ungdommene på bildene. Tekstene var skrevet av Rune Eraker, Nefise Øzkal og Jannicke Kampevoll Larsen.

Drømmen om Europa blie etter åpningen vist i Tromsø Kunstforening og Sørlandets Kunstmuseum, på Maihaugen og i Radøy Kunstsenter.

Fotoboken Drømmen om Europa, utgitt på Press Forlag, er basert på utstillingen, og kan kjøpes i gavebutikken.

Alle fotografier: Rune Eraker
Utstillingsdesign: Christine Lohre
Lys: Sverre Randin

Utstillingsperiode 13. februar – 13. september 2009.