Climax - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Lars Gundersen
  2. Photo: Lars Gundersen
  3. Photo: Lars Gundersen
  4. Photo: Lars Gundersen
  5. Photo: Lars Gundersen

Climax

11. des 2007–27. okt 2008

Aluminiumsskulpturen Climax er laget av resirkulert aluminium og var det første som møtte publikum i Ankomsthallen på Nobels Fredssenter i forbindelse med at fredsprisen gikk til Al Gore og FNs klimapanel (IPCC).

Skulpturen er laget av kunstner Magne Furholmen, og er et vaklende korthus som symboliserer den skjøre balansen vi lever i på jorda. Ved hjelp av gjenbrukt aluminium ønsket kunstneren å gi et innspill i klimadebatten uten selv å sette et for stort klimaavtrykk i prosessen.

– Det er en stor glede for oss at Magne Furuholmen sa ja til å skape en skulptur som visualiserer fredsprisvinnernes arbeid, sa direktør Bente Erichsen.
– Skulpturen Climax symboliserer at naturen og miljøet befinner seg på et kritisk vippepunkt. Samtidig er valget av et resirkulert materiale en påminnelse om hva som må gjøres, med tanke på gjenbruk og å bremse forbrukskarusellen.

– Jeg opplever at vi lever i en tid der balansen er skjør, vi befinner oss i en tid med sterk endring, sa Magne Furuholmen.
– Jeg begynte med tittelen, for å finne ord som kan beskrive det vi står overfor, og kom opp med Climax, som betyr stige på gresk. Foruten å være et dramaturgisk og erotisk uttrykk er det også i bruk i retorikken til Al Gore og i økologien, der det betyr et maksimalt belastet økosystem.

Multikunstneren Magne Furuholmen fikk i oppdrag av Hydro å lage et bestillingsverk til Nobels Fredssenter i forbindelse med fredsprisen for 2007. Den eneste betingelsen var at kunstverket skulle lages i aluminium.

I forbindelse med åpningen av skulpturen ble fredsprisvinnerne Al Gore og IPCCs formann Rajendra Pachauri overrakt hvert sitt eksemplar av en kortstokk i aluminium. «Climax cardgame» har hele Kyoto-protokollen inngravert, og er produsert i 250 nummererte eksemplarer som en kommentar til hovedkunstverket.

Les mer på vår hovedsponsor Hydros nettsider.