Cartoons in Conflict - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Tegning: Damien Glez
  2. Photo: Tegning: Baba Boukhari
  3. Photo: Tegning: Michel Kichka
  4. Photo: Tegning: Roar Hagen
  5. Photo: Tegning: Zapiro
  6. Photo: Cartoon by: Jim Morin
  7. Photo: Tegning: Alan Moir

Cartoons in Conflict

22. okt 2012–24. feb 2013

Karikaturtegninger kan være kontroversielle, og de skaper ofte debatt. I utstillingen Cartoons in Conflict viser Nobels Fredssenter karikaturtegninger som fungerer som et fredsinitiativ med hensikt å skape forsoning mellom israelere og palestinere.

Karikaturene gir et annerledes søkelys på denne konflikten. De handler om forsoning, dialog og toleranse. Og om håp. Samtidig brukes humor for å forsterke budskapet, og til å utfordre mangelen på fremdrift i det politiske miljøet.

Utstillingen består av i alt 40 karikaturtegninger. 29 anerkjente karikaturtegnere fra 23 ulike land har tegnet sine bidrag. Blant de mest kjente er Pulitzer-vinner Pat Oliphant, Jim Morin, Zapiro og den franske satirikeren Plantu. Den norske tegneren Roar Hagen har også bidratt.

Utstillingen er tidligere vist i Israel, Storbritannia, USA, Spania, Italia, Tyskland, Holland og Luxemburg.

Å organisere en utstilling av karikaturtegninger som illustrerer forsoning i konflikt var en svært vanskelig og utfordrende oppgave for Parents Circle Families Forum. Utfordrende fordi fred, forsoning og toleranse virker umulig å oppnå om morgenen, innen rekkevidde ved lunsjtid, og så langt unna om kvelden.

– Michel Kichka

Bak utstillingen står The Parents Circle Families Forum. Israels mest kjente karikaturtegner Michel Kichka har vært kurator.

The Parents Circle Families Forum er en felles palestinsk-israelsk organisasjon med over 600 familier som alle har mistet et nært familiemedlem i den langvarige konflikten. Til tross for sine smertefulle tap, har de valgt å jobbe for fred og forsoning mellom de to partene i konflikten.

Utstillingen henger i vårt undervisningsrom i andre etasje. Den er åpen for publikum etter skoletid og i helgene.

Nedenfor kan du se en film der Robi Damelin snakker om  Cartoons in Conflict-utstillingen. Robi mistet sin sønn i Israel/Palestina-konflikten i 2002, og er en av grunnleggerne bak The Parents Circle Families Forum: