Be Democracy - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

 1. Photo: Johannes Granseth
 2. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 3. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 4. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 5. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 6. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 7. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 8. Photo: Facebook
 9. Photo: Faksimile fra Erna Solbergs Instagram-konto
 10. Photo: David Sillitoe / Camera Press / NTB Scanpix
 11. Photo: fra Twitter / @CondeNosferatu

Be Democracy

15. mai 2014–23. nov 2014

Hva har Ernas selfie, digital overvåking, å sjekke Facebook fra senga, fredsprisvinner Liu Xiaobo og Den arabiske våren til felles? Svaret finner du i Nobels Fredssenters nye utstilling Be Democracy.

Utstillingen utforsker hvordan sosiale medier endrer samfunnet og utfordrer makt, og publikum inviteres til å sette sitt preg på den ved nettopp å bruke sosiale medier. Delta i debatten og sett ditt preg på utstillingen Be Democracy på utstillingens nettside: BeDemocracy.no.

Utstillingen Be Democracy er også på Twitter som @BeDemocracy. Hver uke fra 26. mai vil en ny gjesteredaktør styre kontoen. Finn informasjon om gjesteredaktørene her og følg @BeDemocracy på Twitter.

På utstillingsåpningen 14. mai var mannen som avslørte bruken av klasebomber og kjemiske våpen i Syria, den britiske bloggeren Eliot Higgins. På nettet er han kjent under pseudonymet Brown Moses, og var med på å avsløre krigsforbrytelsene i Syria gjennom å granske sosiale medier som YouTube, Facebook, Bambuser og Twitter.

Hva bruker du din stemme til?

Ingen bruker sosiale medier så mye som nordmenn. Åtte av ti under 29 år sjekker Facebook hver dag, fire av ti over 60 år har en Facebook-konto, og én av fem nordmenn er på Twitter. Vi er hekta på sosiale medier, på å snakke med og dele nyheter og synspunkter med familie og venner.
I Norge skygger mange unna nettdebatter i frykt for personangrep. Den pakistanske ungjenta Malala Yousafzai tok opp kampen mot Taliban på bloggen sin for retten til å gå på skole, og mistet nesten livet.

Hver tredje nordmann deltar i ulike politiske debatter på nettet. Både her hjemme og ute er sosiale medier kanaler for å mobilisere til støtte for politiske hjertesaker. Det utfordrer myndigheter verden over. Tyrkias statsminister Erdogan stengte både Twitter og YouTube i oppløpet til lokalvalget, fordi minibloggstedet «truer Tyrkias nasjonale sikkerhet». Under opprøret i Kiev i Ukraina ble sosiale medier brukt aktivt for å mobilisere demonstrantene. I fjor avslørte amerikanske Edward Snowden vår tids største overvåkingsskandale, der vanlige folks tele- og datatrafikk blir samlet og analysert av USAs sikkerhetsbyrå.

Utstillingen Be Democracy er Nobels Fredssenters store satsing i Grunnlovsjubileet, og utforsker hvordan sosiale medier endrer samfunnet og utfordrer makt.

Åpningsarrangementet var støttet av Telenor Group med bidrag fra Telenors Kulturprogram. 

Be Democracy er produsert av Nobels Fredssenter i samarbeid med Expology. Institutt for Samfunnsforskning er faglig samarbeidspartner. Utstillingen er støttet av Institusjonen Fritt Ord og Kulturdepartementet.

Events