Nobels Fredssenter

Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter

VGS / FHS

Et skolebesøk hos oss må bestilles på forhånd og koster kr. 600 per klasse (maks 30 elever). Vi kan ikke garantere adgang for uanmeldte skolebesøk. Undervisningsopplegg som tilbys er utviklet med Kunnskapsløftets kompetansemål for øyet.

Både elevene og jeg syns besøket var helt fantastisk! Tusen takk for en flott opplevelse. Vi kommer garantert tilbake. Hvert år!

Lærer VGS3.

For VGS og FHS tilbyr vi:

 

BAN THE BOMb!

Nord-Koreas president truer med å forvandle USA til et hav av flammer og USAs president svarer med trusler om å utslette Nord-Korea. Er det grunn til bekymring?

I 2017 gikk Nobels fredspris til ICAN, en internasjonal kampanje som jobber for at atomvåpen skal forbys. I Ban the Bomb vil elevene få se helt nye fotografier som ikke har blitt vist før, samt historiske bilder og objekter fra Hiroshima og Nagasaki. Gjennom samtaler og oppgaver vil elevene bli utfordret til å tenke gjennom en rekke problemstillinger. Hvilken forskjell kan et forbud egentlig gjøre, når verdens mektigste nasjoner sitter med nok atomvåpen til å utslette menneskeheten? Skaper man fred ved å ødelegge våpen?

Opplegget er relevant for disse kompetansemålene:

 

prosjekt perfekt – startdato: 6. mars

Hva vil det si å være vellykket? Hva regnes som statussymbol blant norske ungdom? Hvorfor er det slik? I opplegget utforsker vi fotoutstillingen Generation Wealth av Lauren Greenfield. I 25 år har hun undersøkt jaget etter penger, kjendisstatus og skjønnhet. Gjennom oppgaver og diskusjoner ønsker vi å bidra til kritisk tenkning rundt «aldri godt nok» – mentalitet og drøfte konsekvenser av fokus på «det perfekte».  

Opplegget er relevant for disse kompetansemålene:

 

menneskerettigheter

Menneskerettigheter brytes hver dag, er det da noe poeng i å ha dem? I løpet av timen blir elevene kjent med bakgrunnen for Verdenserklæringen og eksempler fra fredsprisens historie. Vi jobber med å få på plass viktige fakta og begreper, samt at vi går dypere inn i enkelte artikler og diskuterer hvorfor disse er viktige. Vi lærer oss å identifisere menneskerettighetsbrudd, hvor går grensa?

Dette opplegget fungerer både som introduksjon og repetisjon av temaet «menneskerettigheter». Gjennom hele opplegget blir elevene involvert gjennom diskusjon, samtale og øvelser. NB: Dette er ikke en omvisning i utstillingene våre.

Opplegget er spesielt relevant for disse kompetansemålene:

 

OMVISNING om nobels fredspris

Hvem var Alfred Nobel? Hva er Nobels fredspris? Hva kan skape fred? Elevene får høre kunnskapsrike formidlere fortelle om ulike fredsprisvinnere og deres arbeid. Målet vårt er å engasjere og motivere elevene til å reflektere og danne seg egne meninger om vanskelige spørsmål.

Omvisningen inkluderer blant annet Omveier – om mennesker på flukt og Hope over Fear – fredsprisutstillingen om President Santos og Colombia.

Opplegget er relevant i disse kompetansemålene:
  • Samfunnsfag: Drøfte årsaker til at fordommer, rasisme og diskrimering oppstår, og hvilke tiltak som kan motvirke dette. Utforske og diskutere hvordan man kan være med i og påvirke det politiske systemet. gjennom å bruke ulike kanaler for påvirkning.
  • Engelsk: Uttrykke seg på en nyansert og presis måte med god flyt og sammenheng, tilpasset formål og situasjon. Fordype seg i et faglig emne innenfor eget utdanningsprogram.