Fredsprisvinneren ICAN - naiv realist? - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Photo: ICAN

Fredsprisvinneren ICAN - naiv realist?

29. november 2017 18.00–19.30

Nobels Fredssenter og Norsk Folkehjelp inviterer til et åpent infomøte om ICAN, i forkant av fredsprisutdelingen. Hvem består egentlig denne kampanjen av, og hvorfor vant de fredsprisen? Hva innebærer Traktaten om Forbud mot Atomvåpen som 122 av FNs medlemsland vedtok 7. juli 2017?

MELD DEG GJERNE PÅ VÅRT FACEBOOK-ARRANGEMENT.

 

PROGRAM:

VELKOMMEN – ved Liv Tørres, Direktør ved Nobels Fredssenter

INNLEDNING – ved Kjølv Egeland, Oxford University: Hvem er egentlig ICAN? En kort historie over kampanjen, og arbeidet med det internasjonale forbudet mot atomvåpen. Hva betyr det at atomvåpen nå blir forbudt gjennom Folkeretten?

PANELSAMTALE – mellom Kjølv Egeland, Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin, og tidligere daglig leder i ICAN Norge, Anne Marte Skaland: Hva har sivilsamfunnets rolle vært i arbeidet med atomvåpenforbudet? Hvordan har ICAN jobbet, hva er deres strategi og mål? Erfaringer fra tidligere forbudsprosesser, og kampen for nedrustning.

Etter panelsamtalen blir det innspill fra representanter fra norsk sivilsamfunn, og åpnet for spørsmål fra salen.

OM INNLEDERNE:

KJØLV EGELAND skriver doktoravhandling om kjernefysisk nedrustning ved Universitetet i Oxford, og har fulgt ICANs arbeid tett de siste årene. Ved siden av studiene arbeider Egeland som uavhengig konsulent og redaktør, oftest for FNs Nedrustningsinstitutt (UNIDIR). Han har mastergrad i freds- og konfliktstudier og bachelorgrad i internasjonale studier fra Universitetet i Oslo.

HENRIETTE WESTHRIN er Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, den eneste norske organisasjonen som sitter i ICANs internasjonale styringsgruppe. Som beredskapsorganisasjon, solidaritetsorganisasjon og humanitær aktør har Norsk Folkehjelp lenge engasjert seg i kampen mot inhumane våpen, og vært involvert i flere tidligere forbudsprosesser, som Minekonvensjonen og forbudet mot klasebomber.

ANNE MARTE SKALAND arbeidet frem til i høst som daglig leder av ICAN Norge, den norske avdelingen av ICAN. Hun har deltatt i ICANs internasjonale arbeid de siste årene, i og utenfor FN. Siden UD i 2015 kuttet støtten til ICAN, måtte ICAN Norge etterhvert legge ned sin sekretariat.

 

 

Gå tilbake til listen