Hurra for ny fredspris! - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Hurra for ny fredspris!

11. desember 2017 Av: Liv Tørres

Nå er vi i gang igjen. Fredsprisvinneren har ankommet Oslo og en imponerende seremoni ble gjennomført i går med rørende og sterke taler! Hos oss hadde Redd Barna barnefredsprisfest med besøk av kronprinsesse Mette Marit med barn, Beatrice Fihn fra ICAN, Henrik Syse fra Nobelkomiteen og ordfører Marianne Borgen. Deretter var det Nobel-seremoni med prisutdeling i Rådhuset og så gikk det slag i slag. Det vi gleder oss aller mest til her på Nobels Fredssenter er selvfølgelig at Beatrice og andre fra ICAN kommer hit i dag for å åpne selve fredsprisutstillingen!

2017_1209_18002100-01-003Og hvem skulle vel trodd at det var så mye styr, logistikk og planlegging som går inn i forberedelsene av alt dette minutt for minutt-programmet. Utdelingen av, og arrangementene knyttet til, verdens mest prestisjefylte pris krever kontroll over detaljene, detaljerte kjøreplaner for hvert minutt og god evne til å improvisere når noe skjærer seg. Utad ser det kanskje enkelt ut, men bak ligger det ukesvis med planer og hardt arbeid. Med testing og gjennomgang med politiet. Med gjennomgang av invitasjonslister, forberedelser av akkreditering og alt som skal til for at pressen skal slippe inn. Med bestilling av mat, gaver og bannere. Med forberedelser av talepunkter og program. Med rigging av scener og planlegging av omrigging. Og ikke minst med å planlegge og forberede utstilling.

Vi har nok en gang produsert en utstilling på under 8 uker. En utstilling som har krevd hard jobbing med skisser, planer, ekspertmøter, forslag og nye forslag. En utstilling som for den singaporske fotografen Sim Chi Yin inkluderte å kaste seg på flyet til oss i Oslo etter annonsering av prisvinneren og deretter de neste ukene reise til grensen mot Nord Korea og rundt i USA. En periode preget av talløse flyreiser og kilometer i bil, for ikke å snakke om møter med mennesker som har overlevd kjernevåpen, opplevd testutskytninger eller levd tett på kjernevåpentrusselen på andre måter.

Det er en tredelt utstilling som møter fredsprisvinneren og alle de andre rundt 250 000 som vil se utstillingen etterpå. Vi forteller historien om de enorme humanitære konsekvensene av atomvåpen, slik de rammet Nagasaki og Hiroshima i 1945. Den historien, som etterlot flere hundre tusen drepte, viser verden at det ikke er noe som kan gjøres for å forberede beredskap eller redningsaksjoner etter kjernevåpenangrep eller ulykker. Bildene til Chi Yin fra Nord-Korea-grensen og USA illustrerer hvordan spenningsnivået og redselen nå stiger for nye angrep og relevansen av kjernevåpnene i dag. Våpnene er menneskeskapte som Chi Yin understreker og siden de er menneskeskapte kan de også kontrolleres og fjernes av mennesker. Den tredje og siste delen av utstillingen viser fram ICAN, kampanjeorganisering og hvordan enkeltmennesker faktisk kan gjøre en stor forskjell hvis de organiserer seg og mobiliserer.

Vi har allerede hatt pressevisninger, besøk av ordførerne fra Hiroshima og Nagasaki samt av overlevende etter angrepene. Det gjorde sterkt inntrykk. Dagsrevyen på NRK har allerede gitt utstillingen bred omtale. Nå er vi spent på hva ICAN og de besøkende vil si. For målet er at utstillingen vår skal opplyse, engasjere og gi folk troen på at også deres bidrag og engasjement kan gjøre en forskjell. Som Beatrice Fihn sa i går da hun ble spurt her av barna om hva de kunne gjøre: «finn informasjon, lær av historien og engasjer dere. Nobels Fredssenter er et glimrende sted å gjøre akkurat det». Velkommen til oss!

2017_1209_18005600-01

Publisert i: Liv Tørres, Livs blogg | Tagget:

Del dette innlegget